JAPANSE ASPERGES

 25 gram sesamzaad + 2 eetlepels sesamzaad
 1 theelepel korianderzaad
 4 vellen nori
 ½ theelepel zout
 Olijfolie
 8 verse witte asperges
 Bakje wakame salade (125 gram)
 Gerookte makreel (150 gram)
 Sesamolie.
INSTRUCTIES
1. Rooster 25 gram sesamzaadjes en het korianderzaad 2 minuten in een droge koekenpan en schud de pan regelmatig om verbranding te voorkomen.
2. Bak in dezelfde droge koekenpan 4 vellen nori. Ieder vel moet apart gebakken worden, 30 seconden aan iedere kant in de koekenpan.
3. Scheur twee nori vellen in stukjes en doe dit samen met het sesamzaad, het korianderzaad en het zout in een hoge kom. Pulseer met de staafmixer totdat je een grof poeder hebt.
4. Rooster in de koekenpan de 2 eetlepels sesamzaad.
5. Schil de asperges, verwijder de onderste centimeter, snijd de asperges in drieën en bak ze in olijfolie. De baktijd ligt aan de dikte van de asperge, even de deksel op de pan leggen verkort de baktijd. Proef een stukje asperge om de gaarheid te beoordelen. Ik vind een knapperige asperge erg lekker.
6. Knip de overgebleven norivellen in reepjes met een schaar. Reepjes van 1 cm.
7. Snijd de makreel in stukjes. Mocht u een graatje tegenkomen dan verwijderen.
8. Neem een groot bord, leg daarop eerst de asperges, strooi er wat sesamzaadpoeder over, dan stukjes makreel, weer wat sesamzaadpoeder erover. Maak een raster van de norivellen en leg deze over de makreel. Leg hierop een hoopje wakamesalade. Besprenkel met wat sesamolie en garneer met de geroosterde sesamzaadjes.
Het lekkerste is dat de asperges lauwwarm zijn. Deze salade is een heerlijk voorgerecht voor 4 personen, maar het is ook een lekkere lunchsalade voor 2 personen. Je kunt alleen aspergepunten gebruiken, of soep asperges. Als je sesamzaadpoeder over hebt dat smaakt in alle oosterse recepten.